OLIMPIA: Milák Kristóf Phelps utolsó csúcsát megdöntve aranyérmes

OLIMPIA: Milák Kristóf Phelps utolsó csúcsát megdöntve aranyérmes

Egy pillanatig nem volt kétséges, hogy Milák Kristóf nyeri a 200 pillangó olimpiai aranyérmét – minden idők harmadik legjobb idejét úszta, az 1:51.25-tel átadta Michael Phelps utolsó, ebben a számban tartott rekordját a múltnak (a 2008-as olimpiai csúcsot). Kenderesi Tamás sajnos 7 századdal lecsúszott a dobogóról, Hosszú Katinka pedig 7. lett 200 vegyesen – az elődöntők ugyanakkor remek kárpótlásként szolgáltak, hiszen Kapás Boglárka 3. idővel finalista 200 pillangón, Németh Nándor pedig 47.81-es országos csúccsal kvalifikálta magát a 100 gyors olimpiai döntőjébe – az első magyarként az 1964-es játékok óta!

Az nagyjából 2018 óta egyértelműnek látszott, hogy a 200 pillangó olimpiai aranyérmét Milák Kristóf kizárólag valami fatális baleset, félreértés vagy természeti katasztrófa esetén nem viszi el Tokióban. A járvány miatt idénre halasztott ötkarikás eseményen még szóba jöhetett egy pozitív koronavírus-teszt, de egészen kedd reggelig minden jel arra mutatott, hogy a világ- és Európa-bajnok nem csupán első lesz, de egy újabb bődületes idővel sokkolja az úszóvilágot. A korijamai edzőtáborban látott forma alapján az 1:49 sem volt kizárt, és Kristóf bevallottan arra készült, hogy megnyeri a maga különversenyét az 1:50.73-as, kozmikus világrekordját jelképező virtuális piros vonal ellen.

Aztán... A verseny napján egy ilyenkor minden apró rezdülésre ezerszázalékosan kihegyezett úszó esetében olyan katasztrófasorozat vette kezdetét, ami párját ritkító. A leendő bajnok teljesen belefeledkezett a szárazbemelegítésbe, edzője, Selmeci Attila így hiába várta a vizes ráhangoldásra – oda Kristóf csak 20 perccel később futott be a tervezettnél (a tréner megtanulta, hogy ilyenkor jobb nem szólni feszült tanítványához, ezért döntött úgy csak negyedóra után, hogy felkutatja). A versenymedencéhez az összes finalista közül utolsóként érkezett ki Milák, aki mindössze 15 percet tölthetett a vízben, a szokásos 1500-1800 helyett 500 métert melegített, majd az emiatt támadt befeszülésnek köszönhetően előbb az akkreditációját felejtette magával vinni, hogy aztán a sorozat betetőzéseként tíz perccel a rajt előtt szétszakadjon rajta a feszes úszónadrág, amit aztán a last call roomban cserélt le egy újra.

Az előző napokon diadalmas és nevetgélős bevonulásokat rendező favorit teljesen befeszülve vonult ki a rajtkőhöz, integetés és mosoly nélkül...

Mindennek fényében érdemes közelíteni ahhoz, hogy

2.48 másodperces, azaz három testhossznyi előnnyel lett első;
megdöntötte Michael Phelps utolsó, a 200 pillangóban még élő rekordját, az 1:52.03-as olimpiai csúcsot, amit szuperdresszben úszott az amerikai fenomén, amikor Pekingben megelőzte Cseh Lacit
és az 1:51.25 minden idők harmadik legjobb eredménye – ennél csak Kristóf tudott jobbat, amikor a 2019-es vb-n úszta a világrekordot, illetve az idei Európa-bajnokságon elért győztes ideje (1:51.10).

Mégis – láthatólag bosszantották a történtek, ráadásul szívszorító módon Kenderesi Tamás 0.07 másodperccel lemaradt a bronzról, így aztán két bánatos magyar bandukolt a medenceparton, miközben a 8-as pályán ezüstöt szerző japán Honda úgy ünnepelt, mint ő lenne az olimpiai győztes...

Azért az eredményhirdetésre „összeszedte magát" Milák Kristóf, már mosolygott és integetett – elfogadta, hogy feltette a koronát eddigi pályafutására, 21 évesen.

A nap krónikájához tartozik még, hogy Hosszú Katinka 7. helyen zárt 200 vegyesen, Kapás Bogi ugyanakkor újabb éremesélyt készített elő azzal, hogy a 3. idővel kvalifikált 200 pillangón. No és persze ott van Németh Nándor parádés országos csúcsa (47.81), amivel sikerült megvalósítania nagy álmát: bekerült az olimpiai döntőbe is a vb és az Eb finálék után. Nem kis fegyvertény: magyar úszó utoljára itt, Tokióban volt finalista a királykategóriában, még Dobay Gyula, 1964-ben.

 

Forrás: MUSZ.hu