Hódmezővásárhely az előszobája a mexikói világbajnokságnak

Hódmezővásárhely az előszobája a mexikói világbajnokságnak

A riói paralimpián érmet szerző valamennyi magyar úszó medencébe ugrott hétvégén a Gyarmati Dezső Sportuszodában. Hódmezővásárhely adott otthont ugyanis a paraúszók nyílt bajnokságának, ahol 5 ország csaknem 100 versenyzője állt rajtkőre.

Hódmezővásárhely először adott otthont nemzetközi paraúszó versenynek. A hazai rendezésű bajnokság azért is fontos volt, mert a résztvevők eredményük alapján a mexikói világbajnokságra is kvalifikálhatták magukat. A bajnokságot megelőző sajtótájékoztatón a házigazda nevében Hegedűs Zoltán alpolgármester kihangsúlyozta, a sportcélú programokra és fejlesztésekre sokat fordít a város, annak érdekében, hogy minél több hazai és nemzetközi sportrendezvény valósuljon meg a városban, akár itt az uszodában. Mint mondta, a tavalyi Junior Úszó Európa-bajnokság óta komoly híre van Hódmezővásárhelynek szakmai berkekben.

„Elmondhatjuk, hogy rendszeres visszatérői lettek az uszodának azok a csapatok és versenyzők, akik itt jártak Hódmezővásárhelyen. Ma már előfordul az, hogy Singapurban találkozik egy magyar edző egy japán edzővel, és a japán partner megkérdezi, hogy milyenek Hódmezővásárhelyen az úszás feltételei, tehát a hírünk a nagyvilágba is eljutott. Nagy öröm számunkra az is, hogy a paralimpiai csapat és a paralimpiai úszók évek óta itt edzenek, és készülnek a versenyekre, és még nagyobb öröm, hogy most helyt adhatunk a versenynek" – fogalmazott Hegedűs Zoltán.

Juhász Tündét, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottját vásárhelyiként örömmel tölti el, hogy a város egy olyan uszodával rendelkezik, amely alkalmas ilyen szintű megmérettetések lebonyolítására.

„Azt gondolom, ismételten bebizonyosodik, hogy az egészségkárosodással, fogyatékkal élő embertársaink példák lehetnek az egészségesek számára. Ez megint egy olyan megmérettetés és bajnokság, amelyen büszkén fogunk rájuk nézni" – mondta a kormánymegbízott.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta, az úszás a legeredményesebb paralimpiai sportág, és a nemzetközi versenyek komoly lehetőségeket tartogatnak szervezeti és versenyzői szinten egyaránt. Hazánkat ezúttal 56 úszó képviselte.

„Bár ez egy magyar országos bajnokság, de egy open, tehát nyitott verseny. Hat országból érkeznek a versenyzők. Sportdiplomáciai értelemben is nagyon fontos ez számunkra, hiszen minden egyes ilyen versennyel megerősítjük helyünket a nemzetközi parasport-diplomácia térképén. Minden egyes verseny alkalmas arra, hogy még karakteresebben, még nagyobb nyomatékot helyezve a magyar parasportra, mutatkozzunk meg ország és világ előtt" – mondta Szabó László elnök.

A vásárhelyi uszoda kiváló adottságairól, a város vendégszeretetéről, a sportolók számára biztosított jó körülményeiről beszélt Dr. Sós Csaba, a magyar paraúszó válogatott szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón, de Sors Tamás kétszeres paralimpiai válogatott is azt hangsúlyozta, hogy ideális körülmények fogadják őket itteni felkészüléseik során. A sportoló ráadásul hétvégén, ezen az eseményen jelentette be, hogy a médiában olvasott hírekkel szemben nem akarja abba hagyni az úszást. Nem megszokott versenyszámaiban, de továbbra is képviselni fogja hazánkat a nemzetközi megmérettetéseken. A verseny egyik szponzora ennek örömére, egy több mint 600 ezer forint értékű támogatást nyújtott át Tamás felkészüléséhez.

Forrás: Vásárhelyi TV