Összefoglaló a szombaton véget ért 89. Úszó Ifjúsági Országos Bajnokságról

Összefoglaló a szombaton véget ért 89. Úszó Ifjúsági Országos Bajnokságról

Véget ért a hódmezővásárhelyi rendezésű Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság, ám az utolsó nap is tartogatott még izgalmakat a helyi versenyzők számára is. A zárónapon összesen 6 vásárhelyi sportoló küzdött a fináléban a lehető legjobb helyezések reményében.

A korábbi naponkon már remekelő Süli Ákos, a HSÚVC versenyzője 200 mellen, klubtársa, Szőke Zita 50 gyorson, Ugrai Panna, a Hód Úszó SE sportolója 200 vegyesen indult és ért be negyedikként a célba.

A női vegyesváltóban is volt vásárhelyi érdekeltség: a Csókay Lenke, Zaka Maja, Ugrai Panna és Szentkereszty Cecília alkotta csapata a hatodik helyen végzett.

Közel húsz éve nem látott teljesítmény, megdöntött országos csúcsok és vásárhelyi érmek is születtek a Gyarmati Dezső Sportuszodában megrendezett úszó ifjúsági országos bajnokságon - értékelte Bán Sándor szakedző a négy napos versenyt, ahol elmondása szerint legendák is születtek.

A verseny azért is fontos volt, mert a közelgő korosztályos Európa – bajnokság mellett a budapesti vizes vb-re is lehetett kvalifikációt szerezni. A négy nap történéseit Sós Csaba, a Magyra Úszó Szövetség szövetségi kapitánya összegezte:

„Természetesen elégedett vagyok. Elég fokozott elvárással érkeztünk ide, hiszen sok olyan versenyző volt itt, aki a világbajnokságon is indul, de lesz ifjúsági Európa-bajnokság is. A csapat gerince adott volt, hiszen akik az Ifjúsági Európa-bajnokságra utaznak, számukra egy jó felkészülés volt a verseny, de ezzel együtt volt egy-két meglepetés is. Gondolok az országos csúcsokra”- emelte ki Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szövetségi kapitánya.

Vásárhelyen kimagaslóan teljesített Gyurinovics Fanni 100 méter gyorson, de remekelt a bajai Kalmár Ákos több számban is, mindketten ifjúsági magyar csúcsot úsztak. Továbbá figyelemre méltó volt Milák Kristóf eredménye pillangóban.

„Késely Ajna most nem úszott csúcsformában, mert a felnőtt bajnokságon hozta a szintet, azonban majd minden számot megnyert, amiben indult. Utoljára Risztov Éva csinált ilyet még az 1999-es és a 2000-es ifjúsági bajnokságon. A felvezetőben írták az újságok, hogy a Legendák itt születnek Vásárhelyen. Azt hiszen, egy jó néhány gyerek itt, ezen a versenyen bontogatta a szárnyait” – mondta Bán Sándor a HSÚVC edzője.

Hatvan csapat közül összesítettben 12. helyen végzett a HSÚVC, de a mezőny első felében szerepelt a Hód Úszó SE is. A helyi úszók közül külön érdemes kiemelni Süli Ákost, aki a négy nap alatt hét számban is rajtkőre állt.

„Mind a három mellúszásban sikerült döntőbe jutnom kisebb- nagyobb sikerrel. Kicsit csalódott vagyok, hiszen nem sikerült kijutnom az Ifjúsági Európa-bajnokságra. De a dobogó második fokára sikerült állnom 100 méter mellen, és 50 mellen pedig bronzérmet szereztem”- összegezte a versenyt Süli Ákos, a HSÚVC úszója.

Ugyan a vásárhelyi országos bajnokság véget ért, azonban Süli Ákos nem pihenhet még, hiszen péntektől egy újabb megmérettetés vár rá: a Budapesten Openen kell medencébe ugrania.


 

Csongrád megyei döntős eredmények: 5 érem és 22 döntős helyezés

Haász SZUE:

  • Fábián Fanni: 400 m vegyes: 2. hely, 100 m gyors: 5. hely, 200 m gyors: 6. hely, 400 m gyors: 7. hely.
  • Bonecz Boglárka: 200 m pillangó: 2. hely.
  • Sliz Bálint: 200 m mell: 7. hely.
  • Váltók: 4×200 m férfi gyors: 6. hely (Szabó Bálint, Ulrich Botond, Fábián Milán, Sliz Bálint), 4×100 m női gyors: 7. hely (Fábián Fanni, Fábián Bettina, Balla Rebeka, Bonecz Boglárka), 4×100 m mix gyors: 6. hely (Fábián Milán, Ulrich Botond, Fábián Fanni, Bonecz Boglárka).

HSÚVC:

  • Süli Ákos: 100 m mell: 2. hely, 50 m mell: 3. hely, 200 m mell: 4. hely.
  • Pertich Zsombor: 100 m mell: 4. hely.
  • Dohányos Annamária: 200 m mell: 6. hely.
  • Szőke Zita: 50 m gyors: 4. hely.
  • Váltók: 4×100 m mix vegyes: 6. hely (Dohányos Annamária, Szőke Zita, Süli Ákos, Balzam Bence), 4×100 m férfi vegyes (Márki Zalán, Pertich Zsombor, Süli Ákos, Balzam Bence).

Hód Úszó SE:

  • Ugrai Panna: 200 m vegyes: 4. hely.
  • Váltók: 4×100 m női vegyes: 6. hely (Csókay Lenke, Zaka Maja, Ugrai Panna, Szentkereszty Cecília), 4×200 m női gyors: 7. hely (Zaka Maja, Nagy Petra, Ugrai Panna, Kancsár Mirjam).

Szentes Városi ÚK:

  • Batta Orsolya: 50 m pillangó: 3. hely, 50 m gyors: 8. hely.

 

A riportok és a borítókép forrása: vasarhelyitv.hu