EJSC 2016 - A magyaroknak szerencsét hozott a hazai medence

EJSC 2016 - A magyaroknak szerencsét hozott a hazai medence

Öt arany, négy ezüst és három bronzéremmel 4. helyen végzett az országok rangsorában a magyar utánpótlás úszóválogatott a hódmezővásárhelyi rendezésű korosztályos Eb-n. A kontinensviadal legsikeresebb magyar versenyzője Késely Ajna lett, aki négy alakommal is a dobogó legmagasabb fokára állhatott.

A magyar csapatnak szerencsét hozott a hazai medence, a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszoda, a 43 Arena Junior Úszó Európa-bajnokságon. Minden várakozást felülmúlva 12 érmet: 5 aranyat, 4 ezüstöt és 3 bronzot sikerült nyerni az úszóknak. A nemzetközi mezőny kifejezetten erős volt, több korosztályos csúcs is megdőlt Hódmezővásárhelyen, így a hazai versenyzők teljesítménye több mint biztató.

Különösen nehéz bajnokság volt, hiszen most először történt meg az, hogy négy korosztály verődött össze Európa valamely szegletéből. 750 versenyző ilyen versenyen még nem volt. Azt gondolom, hogy a versenyzők tökéletesen helyt álltak – árulta el Petrov Iván, a magyar úszóválogatott utánpótlás szövetségi kapitánya.

A legeredményesebb magyar úszó a mindössze 15 éves Késely Ajna volt, aki egyéniben három aranyat nyert, és váltóban is sikerült a dobogó legfelső fokára állnia.

Beszéltünk az edzőmmel, hogy nagy reményeket ne fűzzünk az ifi úszó Európa- bajnoksághoz. Teljesen el vagyok ájulva, hogy ilyen eredményeket tudtam produkálni. Nagyon erős volt a mezőny - hála istennek -, mert így tényleg a maximumot hozták ki belőlem a versenytársaim – fejtette ki Késely Ajna négyszeres ifjúsági Európa-bajnok úszó.

A magyar válogatottban három hódmezővásárhelyi érdekeltségű versenyző is medencébe szállt a kontinensviadalon. Süli Ákos három számban is elindult, jövőre még az ifjúsági korcsoportban versenyezhet.

A tanulás volt a cél. Jelenleg az európai középmezőnybe tartozunk, jövőre szeretnénk följebb lépni, mivel Ákosban megvan az elhatározás, hogy sikerüljön - emelte ki Bán Sándor, Süli Ákos edzője.

A helyiek közül a legjobb eredményt Miksi Richárd érte el, aki váltóban csak egy hajszálnyival csúszott le az éremről. Ehhez viszont az egyéni döntő lehetőségéről kellett lemondania, így nem csoda, hogy vegyes érzelmekkel értékelte teljesítményét Szentkereszty Szabolcs, a Hód-Úszó SE elnöke.

Vegyes érzelmeim vannak. Úgy látjuk, hogy Ricsi is így próbálja feldolgozni ezt az eseményt. A középdöntő 100 méteres mellúszását kellett lemondania a szövetség kérésére, mert pár úszószámmal később már a mix váltóban kellett helytállnia, ahol nagyobb eséllyel harcoltak az éremért. Ebben a versenyszámban viszont a negyedik helyezést érték el – tette hozzá a Hód-Úszó SE elnöke.

Kendi Csaba is vásárhelyi színekben indult, Süli Ákoshoz hasonlóan neki sem sikerült idén döntőbe jutnia. A vásárhelyi sportolóknak ez volt az első kontinensviadaluk, így valamennyien maximálisan helyt álltak.


A magyaroknak szerencsét hozott a hazai medence - EJSC 2016