Ismét bajnokok edzenek Vásárhelyen

Ismét bajnokok edzenek Vásárhelyen

Népszerű edzőtáborozási helyszín a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszoda és Török Sándor Strandfürdő a hazai és külföldi úszók számára. A héten Gyurta Gergely és Kapás Boglárka is Vásárhelyen úszta a hosszokat, az augusztusi Európa-bajnokságra készülve.

A magyar úszótehetségek már szinte hazajárnak Hódmezővásárhelyre. Nem régiben Késely Ajna és Kenderesi Tamás is a városban készült, a héten pedig Gyurta Gergely és Kapás Boglárka is a Gyarmatiban gyűrte a métereket, ráadásul idén nem is először.

„Sehol az országban, sőt sehol Európában nincsen ilyen lehetőség semelyik úszó, sportoló számára, hogy ennyi vízfelülettel rendelkezzen egy uszoda. Gyakorlatilag van kinti és benti 50-es medence is, tehát időjárástól függetlenül is tudunk edzeni. Nyáron, amikor jó idő van, kint tudunk úszni, amikor pedig esik az eső vagy vihar van, akkor meg bármikor bent is tudunk úszni. Plusz az a fajta nyugalom, ami a felkészüléshez szükséges azt gondolom, hogy az elengedhetetlen a főversenyek előtt. Mi minden évben itt vagyunk 2-2,5-3 hónapot és azt gondolom, hogy a Tokiói Olimpiáig ez így fog maradni és itt fogunk készülni a főversenyekre" – nyilatkozta Gyurta Gergely, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó.

A sportolók az augusztusi glasgow-i Európa-bajnokságra készülnek. Gergely gyors és vegyes versenyszámban is rajtkőre áll a tervek szerint, míg Boglárka címvédésre készülhet 400 és 800 méter gyorson is – újdonságként pedig 200 méter pillangón is megméretteti majd magát Skóciában.

Olimpiai bronzérmes úszónk pedig szintén szeret Hódmezővásárhelyen készülni, amely sok szempontból praktikusabb számára, mint az otthoni edzések.

„Nagyon szeretünk ide járni, elég sűrűn jövünk. Az Európa-bajnokságig már csak pár hét van, de még fogunk visszajönni 2,5 hétre. Gyakorlatilag ez a második otthonunk már és azért szeretünk ide járni, mert egyrészt kint tudunk úszni, ami nagyon sokat segít, hiszen az úszás nagyon monoton sportág és legalább többnyire napsütésben tudunk úszni és ez azért sokkal vidámabbá teszi az edzést. Közel van minden, közel van a hotel, az étterem, ahol eszünk, úgy, hogy nem megy el idő arra napközben, hogy utazunk egyik helyszínről a másikra, mint otthon például, mindenképpen több időm marad a pihenésre és itt nyugalom van. Nincsen semmi más dolgunk, csak edzeni, aludni és enni" – fogalmazott Kapás Boglárka olimpia bronzérmes, Európa-bajnok úszó.

A 2018-as úszó Európa-bajnokságot augusztus elején rendezik Glasgowban közel 50 nemzet részvételével. A megmérettetésen egyébként az első multisport Európa-bajnokság lesz, hiszen a vizes sportok mellett a torna, az evezés, a golf, a kerékpározás és a triatlon versenyek kontinensviadalát is ekkor bonyolítják le.

Forrás: oldalvonal.hu