OLIMPIA: Kapás Bogi 4., a váltó 7. - és Cseh Lacinak megvan a döntő, tizedszerre is!

OLIMPIA: Kapás Bogi 4., a váltó 7. - és Cseh Lacinak megvan a döntő, tizedszerre is!

Kapás Boglárka 4. és Németh Nándor 8. helye miatt talán picit szomorkodhatunk, ám történt sok jó dolog is csütörtök délelőtt: a női 4×200-as gyorsváltó például a 7. helyen zárt, Telegdy Ádám fenomenális úszással a 4. helyen kvalifikálta magát a 200 hát döntőjébe, és amit csak kevesen akartak elhinni, az mégis valóra vált: Cseh László 35 esztendősen, élete ötödik olimpiáján kiharcolta a finálét 200 vegyesen, így tizedik egyéni olimpiai döntőjére készülhet.

2018 óta a 200 pillangó magyar számmá vált: a 2018-as és 2021-es Eb-n és a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon egyaránt Milák Kristóf és Kapás Boglárka győzött – itt az „első felét" Kristóf szállította szokás szerint, az ugyanakkor az eddigi eredmények alapján egyértelműnek tűnt, hogy Boginak nem elég nagyot homorítania, a vetélytársaknak sem „illene" a legjobbjukat nyújtaniuk. Nos, a versenyen kiderült, hogy a kínai Jufej Zsang most „megközelíthetetlen" formában van, és ezt még ki is ússza magából: szokás szerint elspriccelt, és egyáltalán nem lassult a táv második felén sem, így az utóbbi években nem látott, 2:03.86-os idővel, új olimpiai csúccsal győzött. Maradt volna a két amerikai, akik közül legalább az egyiket meg kellett volna fognia Boginak az éremért, ám ehhez a nagy célt, a 2:05-ös időt kellett volna hoznia, ami korábban még nem sikerült – és most sem: Smith és Flickinger csaknem egy másodperccel ért be előbb, így Bogi (2:06.53) is csatlakozott a Tokióban 4. helyezett magyar úszók bosszantóan bővülő táborához.

Egy órával később ezzel a 200 pillangóval a testében és a tagadhatatlan csalódással a lelkében kellett volna utolsónak „megtolnia" a 4×200-as női gyorsváltót, ám ez ezúttal nem ment: ugyanúgy 2:00 perces időt jött, mint Verrasztó Evelyn, akinek a helyére lépett. A többiek közül Jakabos Zsuzsanna javított (1:58.61, csaknem hét tizedet), Veres Laurán (1:59.71) viszont érződött a reggel, hiszen csaknem két másodpercet veszített a szerdai sebességéből. Késely Ajna újabb 1:58-at tett be a közösbe, és hat tizeddel még jobb is volt – így lett 7:56.62 a vége, 5 tizeddel gyengébb, mint az előfutam, és mégis egy hellyel jobb, hiszen hetedikként zártunk.

Szintén szuggeráltuk Németh Nándort, aki 1964 óta első magyarként úszhatott döntőt 100 gyorson olimpián. Az ugyanakkor megint kiderült, hogy sajnos nem „copy-paste" alapon működnek reggelenként az úszók: Nándi tegnap füstölgő országos csúcsot repesztett (47.81), ha csak ezt megismétli, 5. helyen zár, ám ezúttal lassabb kezdés után 48.10 sikeredett, és az elrontott célbanyúlás okán 8. hely, ám a váltó ötödik helyével kombinálva így is igazán boldog emberként távozhat Tokióból.

A magyar küldöttségben mindazonáltal akadt még két boldogabb versenyző ezen a délelőttön: Telegdy Ádám egészen lenyűgözően és könnyedén libegett a szélső pályán, és – leginkább a riválisokban – általános meglepetést keltve második lett a középfutamában, összesítésben pedig negyedikként (1:56.19) jutott élete első igazán nagy fináléjába.

Aztán jött Cseh László, aki szerdán azt mondta, fél nappal meghosszabbította a karrierjét – most pedig rátett még egy napot. A kétszáz vegyes első előfutamában féltávnál elsőként fordult – muszáj volt ennyire nyomnia az elejét, mert egy kisebb sérülés miatt a mell-lábtempója eddig nem volt az igazi –, aztán gyorson már nagyon jöttek rá a fiatalok, de a szíve vitte a nagy harcost. Aki végül bejött negyediknek, 0.06 századdal előzve meg azt az olasz Alberto Razzettit, aki háromévesen még pelenkával a fenekén mászkált, amikor Laci bemutatkozott a felnőttek között a 2002-es berlini Európa-bajnokságon... Mint kiderült, ennyi kellett a fináléhoz, minthogy a második futamban csupán négyen tudtak nála jobbat, így a nyolcadik idővel kvalifikálta magát. Pályafutása során tizedszer úszhat egyéni olimpiai döntőt, ami önmagában nagy dolog, ám igazán az az elképesztő, hogy mindezt még 35 esztendősen teszi. Nem véletlen, hogy a nemzetközi úszómédia valósággal szétszedte a vegyeszónában, miközben nem akadt olyan versenyző – más számok résztvevői közül is –, akik ne lapogatták volna a vállát, amint elhaladtak mellette.

Forrás: MUSZ.hu

 

Minden versenyzőnek tiszta szívből drukkolunk!