Hírek úszóinkról: Az új szezonban is remekelne a HSÚVC

Hírek úszóinkról: Az új szezonban is remekelne a HSÚVC

Szombat délután tartotta szokásos évnyitó találkozóját a Hódmezővásárhelyi Senior Úszó-Vízilabda Club. A rendezvény az elmúlt szezon legjobb versenyzői kupákat kaptak, de az új beléptető rendszer okozta változások és nehézségek is szóba kerültek.

Megkezdődött az iskola és ezzel az új idény több sportegyesület számára. Nincs ez másként a Hódmezővásárhelyi Senior Úszó-Vízilabda Club életében sem. A fiatalok már augusztusban megkezdték a rászoktató edzéseket, a vezetőség és az edzők pedig bíznak benne, hogy az elmúlt szezonhoz hasonlóan sikeres eredményekkel öregbítheti az egyesület a város hírnevét.

„Köszönhetően annak, hogy sokat tudtunk edzeni a város jóvoltából és a szülői áldozatvállalás jóvoltából, így az országos ranglistában az elmúlt idény bajnokságai alapján a 18. helyre sikerült feljönnünk. Nagyon sok tehetséges gyerekünk van, akik számára nagyon fontos, hogy meglegyen az edzés intenzitása és a terjedelme is. Négy évvel ezelőtt két fővel indult a versenyzői létszám, most 40-50 sportolónk van, akik rendszeresen részt vettek a bajnokságokon." – nyilatkozta Bán Sándor edző.

A fiatalok kiváló eredményeket értek el, hiszen a serdülőkig bezáróan 12 magyar bajnoki címet szereztek a HSÚVC versenyzői. Süli Ákos áprilisban középiskolai világbajnoki címet szerzett 50 méteres mellúszáson. Szőke Zita és Balzam Bence, akik a szerb válogatott tagjaként viszik a város hírnevét szintén kiváló eredményeket értek el. Az izlandi-magyar kettős állampolgár Vilbergsson Viktor a rövidpályás világbajnokságon is szerepelt izlandi színekben, de Pertich Zsombor és Dohányos Annamari is érmekkel gazdagodott.

„A következő évben is szeretnénk bent maradni a legjobb húsz egyesület között, illetve előrelépni. Bízunk benne, hogy minél több sikeres versenyzőt tudunk adni a magyar úszósportnak és öregbíthetjük a város hírnevét." – fogalmazott Bán Sándor.

Az évnyitó rendezvényen az új beléptető rendszer mellett sem mehetett el szó nélkül az egyeület. Kenéz László elnök megfogalmazása szerint az új rendszer rosszul érinti a HSÚVC, de a Hód Úszó SE tagjait is. Az új beléptetés anyagilag is plusz terhet jelent, amely akár a versenyzői létszámot is befolyásolhatja. A HSÚVC elnöke hozzátette, hogy a három órás idő korlát is kevés lehet a sportolók számára, az idő letelte után pedig komoly pótdíj fizetésére kényszerülhetnek az érintettek. Illetve probléma az is, hogy a külföldi edzőtáborok miatt a helyi egyesületek pályahasználata is csökken. Valamint a korábban megszokott 6 óra előtti belépés sem megoldott a korán érkező versenyzők számára.

„Én egyszerűen nem értem ezt a merevséget. Nem értem, hogy ami működött eddig, az most miért nem. El szeretnének érni, hogy a saját városunkban, a saját uszodánkban ne másodrendű állampolgárok legyünk. Pillanatnyilag minden alá van rendelve az edzőtáborosoknak. Amikor hazajöttem Dél-Afrikából én is részt vettem abban, hogy Hódmezővásárhely alkalmas legyen az edzőtáborok számára. Nem gondoltam, hogy ez lesz a vége. Jó lenne, ha sikerülne változtatni. A lelkesedés megvan, ezt kicsit, akár egy negyedórás plusz támogatással meg lehetne erősíteni." – tette hozzá Bán Sándor edző.

Forrás: promenad.hu